Παιχνιδοχώρος

Παιγνιοθεραπεία

Tι είναι η Παιγνιοθεραπεία (Playtherapy)

Η παιγνιοθεραπεία είναι μια μη κατευθυντική θεραπευτική προσέγγιση που βοηθάει τα παιδιά προσχολικής και σχολική ηλικίας (4 έως 12 ετών) να ανακουφιστούν από συναισθηματικές δυσκολίες, προβλήματα συμπεριφοράς και θέματα κοινωνικοποίησης.

Η παιγνιοθεραπεία δίνει την ευκαιρία στο παιδί να «παίξει» μέσα σε ένα θεραπευτικό πλαίσιο με την παρουσία ενός ειδικού. Το παιχνίδι αποτελεί το μέσο με το οποίο το παιδί θα επεξεργαστεί και θα βρει λύση.

Ο φυσικός τρόπος έκφρασης, η ελευθερία και η δημιουργικότητα γίνονται τα προσωπικά εργαλεία του παδιού μέσα στην θεραπεία.

Διαδικασία

Δεν πρόκειται για ένα απλό παιχνίδι! Τα παιδιά συνηθίζουν να παίζουν με διάφορα αντίκειμενα στη καθημερινότητα τους και στο περιβάλλον που βρίσκονται. Αυτο που διαφέρει με το θεραπευτικό παιχνίδι είναι οι κατάλληλες διαμορφωμένες συνθήκες και η παρουσία ενός εκπαιδευμένου ενήλικα που είναι ικανός να διαχειριστεί τις ανάγκες του παιδιού. Όλα αυτά τα παιχνίδια μεταμορφώνοντια σε θεραπευτικά εργαλεία και το παιδί βοηθιέται να διερευνήσει και να διαχειριστεί θέματα και εμπειρίες που το απασχολούν.

Πιο συγκεκριμένα:
Οι φιγούρες και ο δίσκος με την άμμο, ο πηλός, η μουσική και τα μουσικά όργανα, η ζωγραφική και τα δημιουργικά υλικά, Το παιχνίδι ρόλων, ο δημιουργικός οραματισμός, τα puppets, οι αέρινες βεντάλιες και η θεραπευτική ιστορία.

Για να ξεκινήσει ένα παιδί θεραπευτικές συνεδρίες Playtherapy, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί ένα αρχικό ραντεβού μαζί με τον ένα ή και τους δύο γονείς. Μέσα από την συνεντέυξη, την χορήγηση ειδικών τεστ και τη συλλογή υλικού καθορίζεται το
χρονοδιάγραμμα της θεραπείας. Οι γονείς ενημερωνόνται για την πορεία της θεραπείας σε ένα follow-up ραντεβού κάθε 6-7 συνεδριών. Οι συνεδρίες Playtherapy γίνονται μια φορά την εβδομάδα και έχουν διάρκεια 45’ έως 50’.

Πότε παιγνιοθεραπεία

Όταν ένα παιδί:

Γιατί παιγνιοθεραπεία

Τα παιδιά δε συνηθίζουν να μιλάνε για αυτά που τους δυσκολεύουν, ως εκ τούτου στη Παιγνιοθεραπεία μέσω την ελεύθερης έκφρασης και της δημιουργικότητας αναπτύσσεται μια σχέση εμπιστοσύνης, όπου το παιδί μπορεί να εκφράσει με ασφάλεια τις δυσκολίες του και να είναι ο εαυτός του. Τα τελευταία ευρήματα (βασίζονται σε ένα δείγμα πάνω από 8000 περιπτώσεων) δείχνουν ότι:
Μεταξύ 74% και 83% των παιδιών που έλαβαν θεραπεία μέσω παιχνιδιού από τα μέλη του PTI (Play Therapy International) παρουσιάζουν θετική αλλαγή.

Όσο μικρότερο η ηλικία, τόσο μεγαλύτερο το ποσοστό των παιδιών που παρουσιάζουν θετική μεταβολή. Το ποσοστό ανέρχεται σε 80% στις ηλικίες των 6-7. Η πρώιμη βοήθεια είναι πιο αποτελεσματική. Τα παραπάνω αποτελέσματα παρουσιάζονται αναλυτικότερα από το PTI/PTUK (Play Therapy International/Play Therapy United Kingdom): Η συγκεκριμένη θεραπευτική προσέγγιση είναι σύμφωνη με τα πρότυπα που έχει καθορίσει το PTUK (Play Therapy United Kingdom) και έχουν αναγνωριστεί από την Professional Standards Authority (RSA)  στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε τι βοηθάει η Παιγνιοθεραπεία

Πρόκειται για μια μέθοδο που βοηθάει το παιδί να ανακουφιστεί από τα συναισθηματικά του προβλήματα. Είναι βασισμένη στη θεωρία της κλινικής Ψυχολόγου Virginia Axline. Το παιχνίδι είναι απαραίτητο για τη ψυχολογική, συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη του ατόμου. Ενισχύει τη φαντασία και τη δημιουργικότητα. Ενθαρύνει την αυτοπεποίθηση και τη συγκέντρωση. Βοηθά στη διαμόρφωση των σχέσεων, στις δεξιότητες επικοινωνίας και να κάνουν φίλους. Τους επιτρέπει να μάθουν με ασφάλεια από τα λάθη τους και να μάθουν για τον κόσμο. Να φροντίζουν τον εαυτό τους και να αποκτήσουν ψυχική ανθεκτικότητα. Ενισχύει την ικανότητα να λαμβάνουν αποφάσεις και να βασίζονται στις δυνάμεις τους.

Οι υπηρεσίες μας...

Συμβουλευτική Γονέων - Parenting Tips

Ατομική - Ομαδική Ψυχοθεραπεία

Παιγνιοθεραπεία

Scroll to Top